Kitaa.se mobilen

Kerstins resa december 2018

9 January 2019

I december är det skollov i Tanzania. Jag hade därför möjlighet att träffa nästan alla barnen på Kitaa.
Godfrey, Emanuel och Humprey hade redan rest till sina respektive släktingar för att fira jul. Detta är mycket glädjande att de knyter kontakter med sina familjer.
För dryga två år sedan reste vi runt till barnens hembyar och sökte efter nära anhöriga. Vi lyckades träffa flera släktingar och för flera av barnen blev detta en ett lyckat resultat att återsocialisera till hembyn och blodsband.
 
Amani, Happy, Siah och Vincent har skrivit sina studentprov. De måste vänta ända till mars/april-19 för att få reda på sina resultat. Happy och Siah vill läsa vidare och terminen börjar i oktober. Under tiden kommer de att arbeta på Kitaa med städning och tvätt.
Amani vill starta någon slags affärsverksamhet. Vi diskuterade flera alternativ och vi kom överens om att Amani kan starta med kycklinguppfödning på Kitaa och få stöd av Eva med marknadsföring och skötsel av kycklingarna. Sedan kan han flytta ut från Kitaa och starta sin verksamhet i sin hemby Hedaru.
Vincent vill lära till frisör. Det finns en skola i Dar es Salaam. Han kan få bo hos Dora (dotter till Ester) . Vi väntar på besked. Han kommer att bli saknad på Kitaa då det är Vincent som klipper alla barnen inför skolstart.

De övriga barnen börjar sin skola igen den 12 januari och alla förberedelser är i full gång. Inköp av läroböcker hann jag vara med om inne i Moshi.
Wema  är näst i tur att ta studenten. Kanske kan vi ordna att hon fortsätter sina studier i Europa?!

 

Under året har fyra nya barn kommit till Kitaa. De är syskon från 1,5 år till 5 år. De hade blivit lämnade till sin mormor som nu inte längre kunde sörja för dem. Det tog inte lång tid för dem att finna sig tillrätta på Kitaa och det var så fint att möta deras leenden. Som tidigare är det en pastor eller de sociala myndigheterna som kontaktar Kitaa för eventuell placering.

Julen firas på Kitaa med en extra festlig lunch. Den bestod i år av helstekt get med frukt och grönsaker samt söta drycker, så mycket som barnen ville och orkade.

Lite av den julmat som serverades

Lite av den julmat som serverades

I år fick jag vara med om en extraordinär upplevelse.
Vi fick ett samtal från pastorn i Same. Han hade träffat två unga systrar i sitt område. 15-åriga Stela och 16-åriga Rose levde ensamma efter faderns död. Problemet var att Stela var gravid i nionde månaden.
Kitaa fick bli en trygg plats för dem under några veckor och den 22 december föddes en liten kille, Joeli. 

Under 2019 tänker vi fortsätta med Day Care verksamheten. Ett problem är att tio föräldrar har slutat lämna sina barn på grund av kostnaden. 100 kronor/månad blir för dyrt för dem.
Sedan tidigare sponsrar vi helt de barn, som jag träffat under mina promenader. Nu diskuterar vi om vi kan sänka till 50 kronor/månad för de föräldrar som kan betala något.
Barnen hämtas av oss vid halv åtta, får frukost och sedan lek och dagisskola . Efter lunch en liten sovstund, sedan mer lek och dagisskola innan hemgång vid fyratiden.

Till sist vill jag säga tack till er alla för ert stöd till dessa barn. Vill ni besöka barnen på kitaa så kontakta mig.

Ett särskilt tack till er som inför Lars Hagbergs pensionering, hörsammade hans önskan om att stödja barnen på Kitaa.
 
Vänliga hälsningar
Kerstin Moberg

Senaste inläggen

Bloggarkiv

EtikettmolnTranslate »