Kitaa.se mobilen

Äntligen (!) blev det möjligt att resa igen och för mig blev det två resor till Östafrika      (Tanzania och Kenya) under våren/försommaren.

Jag blev bjuden av Erikshjälpens projekt ”ur Askan…” och Child Care att följa med för att besöka projekt, som alla arbetade för att barns rättigheter blir tillgodosedda. Nytt för mig var de båda ländernas regeringars påbud att stärka barns rättigheter till ett liv i säkerhet och i möjligaste mån inom en familjekrets.

De projekt vi besökte var , ”Railway Children” i Dar es Salaam, ”So they can/Association for alternative Family care” i Nairobi,”Small things” i Arusha, ”Pamoja leo ” i Tanga.

Helt fantastiskt att inspireras av dessa, alla afrikanska, socialarbetare.
Jag fick möjlighet att presentera Kitaa för ”Small Things” i Arusha, och jag hoppas på ett givande samarbete. (se www.thesmallthings.org)
 
På Kitaa bor nu 23 barn i åldrarna 3 till 15 år. Det har kommit tre nya barn under året. På Kitaa’s dagis leker 50 barn från lokalsamhället.
 

Alla barn och all personal blev bjudna på lunch och lek i en härlig trädgård i Moshi , en mycket uppskattad eftermiddag.

Jag hade möjlighet att träffa alla ”mina utflugna” ungdomar, som alla har fått stöd från Sverige och nu med sin utbildning.

Nancy, Ibrahim och William har alla klarat sin student och har börjat på skilda skolor för form 5 och 6. Nancy och Ibra är a-studenter och har fått börja på statliga skolor, men på skilda platser i Tanzania (utefter de ämnen de valt). William och Humphfrey går på en privatskola i Tanga.

John har precis avslutat sin studentexamen och väntar på sina resultat. 

Vincent och Amani är båda utbildade frisörer, Amani kämpar på inom yrket, och Vincent söker något annat, ev vill han köra bajaji. Tills han vet, hjälper han sin syster Siah med att passa Enock.

Siah fick en son, Enock, för 20 månader sedan. Hon har fått lämna skolan och försöker hitta en försörjning. Hon och Enock bor tillsammans i Dar. I Dar bor också Happy som går sitt andra år på Universitetet och älskar sina studier i statsvetenskap.

Siah, Enock och Happy
Siah, Enock och Happy

Wema har precis avslutat form 6 som a-student och väntar i dagarna besked på vilket universitet hon tilldelas. Hon vill jobba som produktutvecklare.

Emanuel och Georges läser ekonomi.

Joseph jobbar på fabrik och blir när som helst nu pappa. Jag var hemma hos dem och hade ett mycket känslosamt möte.

Godfrey har avbrutit sin utbildning och jag har ingen kontakt med honom.

Alla är mycket medvetna om det stöd de fått från Sverige, alla vet att de fått en speciell chans, alla uttrycker tacksamhet. För mig är det helt fantastiskt att ha fått vara med. Tusen tack!

/kerstin

Läs hela inlägget »
Ett stort tack till Lena Larsson, Skene, för din generösa gåva till Kitaa-barnen.
 

Dottern Marie betalade 1000 kronor för Lenas handvävda sjal. Pengarna gick direkt in på Kitaa-kontot.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tack!

Alla barn och personal på Kitaa blev bjudna på en resa till Dar es Salaam. För barnen blev det första gången de såg havet.

Nancy fyller 16 år. Pengarna är en present från Anna O.

Kitaas dagis har avslutning för 5:åringarna med diplomutdelning och lunch.

Från vänster: Humpfrey, avslutat Form 4, väntar på sitt betyg.
William, Form 2
Godfrey, Går Militärhögskola i Dar.
Jonny, Form 1
Ibrahim, Form 2
Ej med på bilden
Emanuel, Avslutat Form 4

Jullunch för Kitaa-barnen.

Gamla och nya Kitaa-barn med Ester och David.

Läs hela inlägget »
Ett stor tack för ert stöd till barnen på Kitaa som nu har börjat sina skolor igen.
Skolan i Tanzania öppnade den 10 juli , efter att ha varit stängd sedan mars.

Under tiden har lärarna på skolan skickat ut material för att upprätthålla studierna, fast på distans. Två lärare har hjälpt till med hemmastudierna.

Inför skolstart måste alla elever vara kortklippta!
 

Inför skolstart måste alla elever vara kortklippta!

Wema och Godfrey har börjat i högstadiet, Wema i Kilimanjaro regionen och Godfrey i en skola nära Dar es Salaam.
Wema har hört av sig och sagt att hon stormtrivs men att hon behöver tjocka sockor och en tjock kofta!
 
Dagis verksamheten har kommit igång med 40 barn. Sverige betalar för 29 barn från lokalsamhället (som tidigare) 11 föräldrar har råd att betala de 100 kronor i månaden som krävs.
 
De sociala myndigheterna har besökt Kitaa, de är mycket nöjda med verksamheten. De vill att Kitaa anställer ytterligare en socionom med kunskap om flickors utveckling i syfte att stärka flickors ställning.
 
Myndigheterna vill också att det införskaffas redskap för lek. De menar att lek kan få barnen att glömma det tråkiga de varit med om, innan de kom till Kitaa.
 
Alla vuxna och barn är friska på Kitaa, de håller socialt avstånd och är noga med handtvätt. Det blev ingen resa för mig i år men jag hoppas att jag kan resa nästa år när gränserna förhoppningsvis är öppna.

Ett besök hanns dock med i början av året. Två unga fotbollstjejer var och hälsade på i februari.

Läs hela inlägget »
Etiketter: nyhet kitaa boken

Detta hände på Kitaa under 2019.
 
5 nya barn (mellan 3-7 år) kom till Kitaa, de hade uppmärksammats av byns socialarbetare, då de levde ensamma utan en vuxen som ansvarade för dem. De har alla funnit sig väl tillrätta på Kitaa.
 
Wema och Godfrey har avslutat Form 4, de väntar på sina resultat, som blir avgörande för vilken utbildning de kan välja.
 
Amani och Vincent började på en frisör-skola i januari och avslutade utbildningen i augusti. De fick jobb med en gång och har stannat kvar i Dar es Salaam.
 
Siah och Happy har startat sin eftergymnasiala utbildning. Siah har valt en business school i Dar es Salaam, Happy läser till lärare i Mwanza.
 
Dagisverksamheten fungerar väl. Ett nytt hus med två klassrum, kök ,toalett, har färdigställts på Kitaa.
Vi hoppas kunna ta emot fler barn. Vi har fortsatt betala för 30 barn (100kronor/månad) så de kan leka under den tid föräldrarna arbetar.

Det nya skolhuset.
Det nya skolhuset.


Jag har under året fått stickade barnkläder och stickade dockor och djur från generösa kvinnor i Fritsla, Skene och Sätila. Dessa kläder är mycket uppskattade av barnen. Jag tar med och delar ut. De små babykläderna lämnar jag på en förlossningsavdelning till nyförlösta mammor.


Julen är en stor högtid.
Barnen får nya kläder, kläder som de använder för kyrkobesöken under året.
Mycket mat och söt dricka hör också till.

Tack för de extra pengarna som jag kunde skicka till jul och nyårsfesten för barnen och de anställda.
Barnen har skickat sitt tack.


Min nästa resa blir i juni 2020. Då har barnen/ungdomarna sommarlov och jag kan träffa alla.
 
Ett stort tack för ert stöd som möjligör att dessa barn får en trygg uppväxt och utbildning!
 

Skene i januari 2020
Kerstin Moberg

Läs hela inlägget »

I december är det skollov i Tanzania. Jag hade därför möjlighet att träffa nästan alla barnen på Kitaa.
Godfrey, Emanuel och Humprey hade redan rest till sina respektive släktingar för att fira jul. Detta är mycket glädjande att de knyter kontakter med sina familjer.
För dryga två år sedan reste vi runt till barnens hembyar och sökte efter nära anhöriga. Vi lyckades träffa flera släktingar och för flera av barnen blev detta en ett lyckat resultat att återsocialisera till hembyn och blodsband.
 
Amani, Happy, Siah och Vincent har skrivit sina studentprov. De måste vänta ända till mars/april-19 för att få reda på sina resultat. Happy och Siah vill läsa vidare och terminen börjar i oktober. Under tiden kommer de att arbeta på Kitaa med städning och tvätt.
Amani vill starta någon slags affärsverksamhet. Vi diskuterade flera alternativ och vi kom överens om att Amani kan starta med kycklinguppfödning på Kitaa och få stöd av Eva med marknadsföring och skötsel av kycklingarna. Sedan kan han flytta ut från Kitaa och starta sin verksamhet i sin hemby Hedaru.
Vincent vill lära till frisör. Det finns en skola i Dar es Salaam. Han kan få bo hos Dora (dotter till Ester) . Vi väntar på besked. Han kommer att bli saknad på Kitaa då det är Vincent som klipper alla barnen inför skolstart.

Amani                                                                     Vincent

Wema Wema


De övriga barnen börjar sin skola igen den 12 januari och alla förberedelser är i full gång. Inköp av läroböcker hann jag vara med om inne i Moshi.
Wema  är näst i tur att ta studenten. Kanske kan vi ordna att hon fortsätter sina studier i Europa?!

Under året har fyra nya barn kommit till Kitaa. De är syskon från 1,5 år till 5 år. De hade blivit lämnade till sin mormor som nu inte längre kunde sörja för dem. Det tog inte lång tid för dem att finna sig tillrätta på Kitaa och det var så fint att möta deras leenden. Som tidigare är det en pastor eller de sociala myndigheterna som kontaktar Kitaa för eventuell placering.

Julen firas på Kitaa med en extra festlig lunch. Den bestod i år av helstekt get med frukt och grönsaker samt söta drycker, så mycket som barnen ville och orkade.

Lite av den julmat som serverades
Lite av den julmat som serverades

I år fick jag vara med om en extraordinär upplevelse.
Vi fick ett samtal från pastorn i Same. Han hade träffat två unga systrar i sitt område. 15-åriga Stela och 16-åriga Rose levde ensamma efter faderns död. Problemet var att Stela var gravid i nionde månaden.
Kitaa fick bli en trygg plats för dem under några veckor och den 22 december föddes en liten kille, Joeli. 

Under 2019 tänker vi fortsätta med Day Care verksamheten. Ett problem är att tio föräldrar har slutat lämna sina barn på grund av kostnaden. 100 kronor/månad blir för dyrt för dem.
Sedan tidigare sponsrar vi helt de barn, som jag träffat under mina promenader. Nu diskuterar vi om vi kan sänka till 50 kronor/månad för de föräldrar som kan betala något.
Barnen hämtas av oss vid halv åtta, får frukost och sedan lek och dagisskola . Efter lunch en liten sovstund, sedan mer lek och dagisskola innan hemgång vid fyratiden.

Till sist vill jag säga tack till er alla för ert stöd till dessa barn. Vill ni besöka barnen på kitaa så kontakta mig.

Ett särskilt tack till er som inför Lars Hagbergs pensionering, hörsammade hans önskan om att stödja barnen på Kitaa.
 
Vänliga hälsningar
Kerstin Moberg

Läs hela inlägget »


Vid mitt besök på Kitaa i januari 2018 kunde jag delta i barnens förberedelser inför skolstart.
Skolan skickar en lista på vad som skall finnas med i skolboxen.
De hemstickade tröjorna jag hade med packades också ner i boxen.

Alla är mycket fokuserade på sin skolgång. Betygen är bra förutom matte som flera har svårt med. Vi hann träna lite matte med nyinköpta matteböcker. Vi köpte också en samlingsvolym med senaste årens tentor till de fyra Siah, Amani, Happy och Vicent som startar sitt fjärde år på gymnasiet och tar studenten nästa oktober.

Arja Schwedin bjöd alla  (35 personer) på lunch på Uhuru Hostel.
Efter maten lektes det i Uhurus  stora  park.
En mycket uppskattad dag.

loading...

Dagisverksamheten på Kitaa fungerar som tänkt. 50 barn  i åldern 2-5 år kommer dagligen kl.åtta på morgonen och stannar till fyra på eftermiddagen. 30 av dessa barn får komma gratis, barnen har vi träffat på gatan eller marknaden i Moshi. Föräldrarna tigger eller säljer frukt och grönsaker på torget. Föräldrar som kan betala , betalar 100 kronor per barn och månad
Tre lärare, finns för barnens lektioner, lek och omvårdnad en kock lagar barnens mat.
I år träffade jag en liten flicka på 18 månader , hon satt med sin mamma på gatan och sålde mango. Hon heter Happy och hittade genast en kompis i barngruppen.

Ett stort tack för allt stöd som gör det möjligt att stödja dessa barn och ungdomar!
Kerstin
Skene i februari 2018

Läs hela inlägget »

Ett stort tack till Fritsla Församling
som med en mycket generös summa stöder barnen på Kitaa.
 
Tack för en trevlig eftermiddag i mars tillsammans med er.
 
/Kerstin

Läs hela inlägget »
Den 1 mars-17 besökte Michael Strid, Håkan Abrahamsson, Fredrik Lindahl, Anders Haglund, Johan Sundius, Jerker Andersson, Håkan Engström, Pelle Johnsson och Håkan Olofsson barnen på Kitaa.
Det blev en ”extra julafton” för barnen när de fick ta emot alla presenterna, och inte att förglömma, få smaka godiset.

Innan resan till Tanzania samlades pengar in till Kitaa
från generösa, snälla människor som ser nyttan att tillsammans med andra skänka en gåva.
Tack till alla er som bidragit till att 23.000 kronor sattes in på Kitaa’s konto.
Vi har köpt riktiga läderskor till 9 skolbarn, stor glädje hos barnen som aldrig tidigare ägt en lädersko.
Resten av pengarna kommer att användas till skolavgifter,
Kurslitteratur och skoluniformer.
Ett stort tack till er alla som gör det möjligt för oss att ge dessa barn en framtid.
Tack även till er män som kombinerade berget Kilimanjaro med ett så uppskattat besök hos kitaa-barnen.
 
/Kerstin moberg
 
Ps. Hör av er till mig så kan jag berätta mer om Kitaa och barnen, samt eventuellt hjälpa till om ni vill besöka dem.
Ds.
Läs hela inlägget »
Tack alla för ert stöd till Kitaa-barnen!
 
Jag besökte Kitaa i januari-17, jag hade tillfälle att möta alla barnen innan det var dags för skolstart.
På Kitaa finns nu 26 barn . De är från 3 till 18 år.
Kostnaderna för de nytillkomna barnen betalas av den engelska kyrkan Acsention church. Det är Esters engelska svärdotter ’s kyrka.
Kitaa betalar för 7 barn som går på gymnasiet Shauritanga, Sia, Happy, Vincent och Amani har efter godkänt resultat börjat på tredje året.
Emanuel, Humphrey och George har börjat sitt första år. George är son till Severina, som arbetat på Kitaa i åtta år.
Hennes lön räcker inte till skolavgiften.
 
William, Nancy och Ibrahim har börjat på internat på St.Timothi skolan. De hade inte så bra resultat från klass sex , så denna lösning kan vara en chans att under årskurs sju läsa upp betygen. I november vet vi om de kan söka till gymnasium.
 
Innan det var dags att inhandla allt som behövdes för skolan, hade vi en fantastisk dag i swimmingpoolen på ett hotell i Moshi. Lunchen blev chipsi majaj så klart, med  soda (söt dricka).
Att kunna ge barnen ett avbrott i det vardagliga är fantastiskt, att få vara med i deras glädje….
 
Eftersom alla barn går i skolan finns det plats för annan aktivitet på Kitaa, dagtid. Vi har startat ett ”dagis” där barn från närområdet får vara, medan föräldrarna arbetar. Inkomterna gör det möjligt att avlöna en dagisfröken.
Nytt för i år är att vi betalar "dagis plats" för 30 barn vars föräldrar jobbar på marknaden eller tigger på gatan.
Jag är så tacksam att Kitaa kan hjälpa dessa barn som jag vid mina promenader i Moshi stad  såg sitta passiva bredvid sina föräldrar. Barnen är från två till fem år. En ny dagisfröken är anställd till dessa barn.
Det skall bli spännande att följa hur detta kommer att utvecklas.

Jag är tacksam för fortsatt stöd till barnen på kitaa, för att möjliggöra deras fortsatta studier till en god framtid.
Trots att den nye presidenten , Magufuli, aviserat ”gratis skola” kommer det att dröja innan detta blir verklighet, innan det kommer att finnas tillräckligt med lärare och skolor. Därför är vi som sagt väldigt tacksama för er stöd.
Välkommen att ta kontakt med oss
Kerstin
loading...
Läs hela inlägget »

Ditt stöd
betyder mycket!
Bankgiro:
5377 - 1424